Başkanın Mesajı

Geri Eklenme Tarihi : 08-03-2021

 Değerli Ortaklarımız;

Son yüzyılın belki de en zorlu geçen yılını geride bıraktık. Ekonomik anlamda yaşanan sıkıntılar, burnumuzun dibinde yaşanan savaşlar ve en önemlisi pandemi süreci tüm dünya ülkelerini hem ekonomik, hem sosyal, hem de yaşamsal anlamda ciddi sıkıntıya soktu. Şu an tüm ülkelerin en büyük sorunu aşı tedariği ve aşılamanın bir an önce nüfusun büyük bölümüne uygulanması. Aşı firmalarının üretim kapasitelerine baktığımızda, tüm dünya nüfusunun büyük ölçüde aşılanması en az 2 yıl daha sürecek gibi gözüküyor. Aşı tedariği ile ilgili bizde de yoğun çaba var, umarım yaza kadar nüfusun büyük çoğunluğu aşılanmış ve normal hayatımıza yavaş yavaş da olsa dönmüş oluruz.

2020’de pandemi nedeni ile eczanelerimizde yaşanan gelişmelere göz attığımızda, sağlık ve sosyal alandaki olumsuz etkilerin yanında bazı eczanelerimizde ciro düşüşüne bağlı olarak ekonomik sıkıntılarla da karşı karşıya kalındı. Pandemi sürecinden en çok etkilenen eczaneler hastane civarındaki eczanelerimiz oldu. Cirolarında yaklaşık %25 ile %50 arasında bir düşüş yaşadılar. Bir kısım meslektaşımız eczanelerine sermaye koyarak, bir kısım meslektaşımız da kredi çekip eczaneye aktararak ayakta kalmaya çalışıyorlar. Sağlık ocağı civarı ve semt eczanelerimiz bu süreçten daha az etkilenerek yılı geçirdi diyebiliriz. Ancak, tüm eczanelerimizin etkilendiği ortak bir konu var ki o da kârlılık. İki önemli unsur kârlılığımızı olumsuz etkiliyor; Kademe geçişleri ve MF iskontolarının hızla düşmesi. Kademe geçişlerinden dolayı son 5 yılda eczacı kârı ciddi düşüşler yaşadı. MF iskontosunda da durum farklı değil. Son 3 yılda %10’larda olan MF iskontosu %5’lere gerilemiş durumda ve bunların sonucunda da eczacı brüt kârı %20-22 bandında seyreder hale geldi. İşte bu yüzden kâr oranlarımızın iyileştirilmesi ile ilgili gerekli adımlar hızlıca atılmalıdır. Bunun için kademe oranlarının güncellenmesi, eczacı kârı ve MF konularında eczane lehine düzenlemeler yaptırmalıyız.

2020 yılını Güney Ecza Kooperatifimiz nasıl geçirdi diye baktığımızda;

Pandemi sürecinde ne yapmamız gerektiğinin bilincinde ve planlı olarak hareket ettik. 2019 yılından 2020 yılına geçerken profesyonel çalışma arkadaşlarımızla beraber yapmış olduğumuz planlama doğrultusunda gerek çeşitlilik ve tedarik gerek hizmet kalitesi gerekse ortak memnuniyeti anlamında gerekli adımları atarak hızlıca hayata geçirdik. Bu sayede ön gördüğümüzden çok daha yüksek cirolara ulaştık ve %43’lük ciro artışı ile sektörün en çok büyüyen kurumu olduk.

Bu dönemde; Ortaklarımızın avans çek primlerinin ilk taksitini 2020 Kasım ayında hesaplarına yatırdık. Şubat ayında da 2.taksitleri hesaplara yatıracağız. Pandemi nedeni ile yapamadığımız ve Mart 2021’e ertelenen Genel Kurulumuzu yaptığımızda 2016 risturnlerinin dağıtılması ile ilgili Yönetim Kurulu olarak Genel Kurulumuza önerge vereceğiz. Ayrıca, şubat başında gerekli evrakları hızlıca toparlayıp 2020 yılında en üst aidiyete giren ve aidiyet oranını tutan ortaklarımızın %0,3 olan hak edişlerini hızlıca vereceğiz.

2020 yılında Güney Ecza Kooperatifi olarak bunların hepsini yaptık ve bu sayede başarılı ve verimli bir yıl geçirdik. 2021 yılında başarılı olma, hedeflerimize ulaşma ve istikrarlı büyümemizi sürdürme zamanı. Bunun için GEK olarak önceliğimiz, her alanda hizmet kalitesini en üst seviyeye çıkarmaktır. 2021 yılında istikrarlı büyümemizi sürdürmek ve hizmet kalitemizi arttırmak için ilk adımımızı attık ve Kayseri Şubemizi faaliyete geçirdik. Şimdi sırada Adana ilimize 2. Şubeyi açmak var. Çukurova Bölgesinde yerimizi tuttuk ve birkaç ay içerisinde de faaliyete geçireceğiz. Tabi, bu büyümeler kolay olmuyor. Planlama gerekiyor, strateji gerekiyor ve en önemlisi çok çalışıp gerek sanayi gerek bankalar gerek sigorta kuruluşları gerekse ortaklar nezdinde kendini kanıtlamak ve iyi ifade edip sonuca gidebilmek gerekiyor.

Siz değerli ortaklarımız ile birlikte hareket ettiğimiz sürece Güney Ecza Kooperatifimizi hep ileriye taşıyacağız, biz büyüdükçe ve kazandıkça ortaklarımız da kazanmaya devam edecek.

Birlikte paylaşıp, birlikte büyüyüp, birlikte güçleneceğiz.

                                                                                                                   Saygılarımla,

                                                                                                                    Ecz. Tarkan BİR

                                                                                                                      Yönetim Kurulu Başkanı

SS Güney Eczacıları Üretim Temin ve Dağıtım Kooperatifi

Mesudiyet Mahallesi 112. Cadde No: 39 Akdeniz / MERSİN

0(324) 241 10 00

Gizlilik ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

© gek.org.tr | Güney Ecza Kooperatifi Bilişim Sistemleri | Tüm Hakları Saklıdır

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

Facebook Instagram Linkedin X Youtube